Dokumentointi uudelle tasolle visuaalisen viestinnän keinoin

Dokumentointi uudelle tasolle visuaalisen viestinnän keinoin

Koneiden ja laitteiden tekninen dokumentointi on vain pieni osa Comatecin monipuolisia teknisen viestinnän palveluita. Kuvatuotanto, renderöinti, animaatiot sekä virtuaalisesti rikastettu aineisto tarjoavat uusia mahdollisuuksia esimerkiksi käyttö- ja huolto-ohjeiden sekä koulutusmateriaalien tuotantoon.

Comatecin teknisen viestinnän tuoteportfolio on varsin laaja: se kattaa ohjekirjat ja koulutusmateriaalit, varaosaluettelot, animaatiot ja graafisen suunnittelun sekä palveluita aina käännösten hallinnasta terminologia- ja kieliapuun sekä konsultointiin. Lisäksi monialaisen, lähes kahdenkymmenen ammattilaisen muodostaman tiimin käsissä teknisen viestinnän kokonaisprojektit hoituvat sujuvasti alkukartoituksesta julkaisuun saakka.

– Alalla puhutaan edelleen sitkeästi dokumentoinnista, vaikka se on varsin suppea ja jopa harhaanjohtava käsite. Meillä Comatecissa on jo pitkään katsottu perinteistä dokumentointia paljon laajemmin, ja siksi käytämmekin mieluummin termiä tekninen viestintä. Itse asia eli sisältö ja sen käsittely – esimerkiksi koneen tai laitteen toiminta ja turvallinen käyttö – ei sinänsä ole muuttunut, mutta esitystapaa on pyritty monin tavoin visuaalistamaan, Kimmo Forsman sanoo.

Suunnittelupäällikkönä työskentelevä Forsman vetää Comatecin teknisen viestinnän tiimiä nyt toista vuotta.

– Comatecissa on tehty määrätietoista työtä teknisen viestinnän palvelutarjonnan laajentamiseksi jo kauan ennen kuin minä aloitin talossa. Tiimissä on tekijöitä todella monenlaisilla taustoilla kielitieteilijöistä insinööreihin, ja henkilöstön koulutukseen ja työkaluihin on satsattu pitkäjänteisesti, Forsman kertoo.

Rendausfarmi viljelee tehoa ja laatua

Perinteisesti dokumentoinnin kompastuskivi on ollut kuvien tuotanto, sillä sopivaa ja riittävän laadukasta kuvamateriaalia ei aina ole saatavilla. Esimerkiksi markkinointimateriaaleihin tarvitaan monesti tavallista ohjelaatua parempaa grafiikkaa, jota tuotetaan renderöimällä 3D-kuvia.

Comatecissa kuvien muokkaaminen tai tuottaminen asiakkaalta saatujen materiaalien pohjalta on arkipäivää, ja nykyään yrityksen pääkonttorin kellarissa Tampereella raksuttaa kuvatuotantoon erikseen varattu niin sanottu rendausfarmi.

– Käytännössä meillä on siellä tehokkaat koneet, jotka ovat valmiudessa tekemään tehtäväänsä ympäri vuorokauden. Niiden avulla pystymme tarjoamaan laadukasta kuvatuotantoa hyvinkin nopeasti, Forsman toteaa.

Uusimpana aluevaltauksena Comatecin teknisen viestinnän tiimi tarjoaa monipuolista animaatio- ja videotuotantoa. Myös lisätyn todellisuuden ratkaisut ovat jo tätä päivää, vaikka ällistyttävän harva niitä vielä käyttää.

 

Tavoitteena ymmärrettävyys

Kuten minkä tahansa viestinnän, myös teknisen viestinnän tavoitteena on välittää haluttu viesti mahdollisimman tehokkaasti ja ymmärrettävästi kohderyhmälle. Esimerkiksi käyttö- ja varsinkaan turvallisuusohjeissa ei voi olla tulkinnanvaraa.

– Mielestäni paras lopputulos saavutetaan yhdistämällä perinteistä kirjoitettua viestintää visuaalisiin elementteihin, joko paperilla, digitaalisissa aineistoissa tai lisätyn todellisuuden ympäristöissä. Digitaalisessa muodossa olevasta ohjekirjasta haluttu kohta löytyy nopeasti ja visuaalisuus auttaa hahmottamaan laitteen toimintalogiikkaa. Sijoittamalla erilaisia tageja virtuaaliseen ympäristöön voidaan käyttäjää auttaa nopeasti löytämään vaikkapa huolto-ohjeet tai oikea varaosakoodi. Asianmukainen ja ammattimaisesti toteutettu aineisto säästää aikaa ja lisää turvallisuutta esimerkiksi laitosympäristössä, Forsman muistuttaa.

Laaja-alaisen osaamisen lisäksi Forsman pitää Comatecin vahvuutena henkilöstön aitoa halua osallistua asiakkaan toiminnan kehittämiseen.

– Meiltä löytyy kykyä ja tahtoa etsiä parhaat mahdolliset ratkaisut asiakkaan teknisen viestinnän tarpeisiin – ja toisinaan haasteisiinkin. Valmiiksi paketoitujen kokonaisuuksien sijaan tarjoamme joustavasti niin tietyn alueen asiantuntijaosaamista kuin laajojen kokonaisuuksien hallintaa avaimet käteen -periaatteella, Forsman summaa.

 

Teksti: Marianne Valta
Kuva: Juno Pietilä 

Comatec Mobility Finland

Kimmo Forsman

Expert Services

Engineering Manager, Technical Communication

+358 50 590 4586