Yhdessä osaajapulaa vastaan – Comatec ja Raute vahvistavat osaamistaan ainutlaatuisen kumppanuusmallin avulla

Comatec ja Raute vahvistavat osaamistaan ainutlaatuisen kumppanuusmallin avulla

Comatec-konsernin Industrial and Marine -toimiala tarjoaa mekaniikka-, sähkö- ja automaatiosuunnittelua, järjestelmien verifiointitestausta sekä teknisen dokumentoinnin ja projektihallinnan palveluita esimerkiksi paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden, mekaanisen puunjalostuksen, kaivosteollisuuden ja metallinjalostuksen sekä laivanrakennusteollisuuden toimijoille. Kriittistä suunnitteluosaamista vahvistaakseen Comatec on tiivistänyt yhteistyötään asiakasyrityksensä, lahtelaislähtöisen Raute Oyj:n kanssa.

Comatecin palvelut räätälöidään aina asiakkaan tarpeita vastaaviksi – kokonaisvaltaisten projektitoimeksiantojen ja ratkaisukonsultoinnin rinnalla esimerkiksi suunnittelupalveluita tarjotaan usein tuntityönä. Silloin on tavallista, että Comatecin suunnittelija siirtyy määräajaksi työskentelemään osaksi asiakasyrityksen tiimiä.

– Monet asiakkaamme ovat projektitaloja, joissa työkuorma vaihtelee kausittain. Se vaikeuttaa kokeneiden suunnittelijoiden sitouttamista, mutta myös uusien tulokkaiden houkuttelua alalle. Jotta meillä olisi tulevaisuudessakin tarjota monipuolista suunnitteluosaamista, olemme lähteneet aktiivisesti ratkomaan osaajapulaan liittyviä haasteita yhdessä asiakkaamme Rauten kanssa, kertoo Business Unit Manager Sami Rajala Comatecilta.

Perinteinen tuntisopimusmalli sai väistyä

Comatec on toimittanut monipuolisia suunnittelupalveluita viilun, vanerin ja viilupuun tuotantoratkaisuja kehittävälle Rautelle jo yli 15 vuoden ajan. Vähitellen yhteistyö on tiivistynyt, ja viimeksi kuluneen vuoden aikana yritykset ovat yhdessä ideoineet keinoja erityisesti mekaniikkasuunnittelun osaamisen vahvistamiseksi.

Ensi alkuun hylättiin perinteinen tuntisopimusmalli, jossa Comatecin suunnittelija siirtyy osaksi asiakkaan organisaatiota – tätä nykyä Rautelle korvamerkityt suunnittelijat työskentelevät Comatecin tiloissa ja osallistuvat työtilanteen niin salliessa myös muiden asiakasyritysten projekteihin.

– Meille yhteistyö Comatecin kanssa tuo joustavuutta resurssointiin ja pidemmän päälle myös lisää osaamispääomaa hyödynnettäväksi. Mielestäni on pelkästään positiivista, että suunnittelijat työskentelevät myös muiden yritysten projekteissa, sillä se tarjoaa heille luonnollisen mahdollisuuden kehittää itseään, sanoo Engineering Manager Ari-Pekka Tiusanen Rautelta.

Tavoitteena houkutella nuoria alalle

Seuraavaksi Comatec ja Raute suunnittelevat lisäävänsä yhteistyötä Lahden seudun oppilaitosten kanssa.

– On selvää, että suoraan koulun penkiltä on hankalaa nousta vaativiin suunnittelutehtäviin. Meille on kuitenkin tärkeää varmistaa, että Lahden seudulla on suunnitteluosaamista jatkossakin, ja siksi haluamme aktiivisesti tarjota esimerkiksi työharjoittelupaikkoja ja tutustumiskäyntejä Nastolassa sijaitseviin tuotantotiloihimme. Uskon, että yhteistyössä Comatecin kanssa voimme tarjota vaihtelevia ja sopivan haastavia toimeksiantoja, joiden kautta nuori suunnittelija voi asteittain edetä urallaan, Tiusanen sanoo.

– On tärkeää, että saamme nuoria innostumaan alasta ja tämä on siihen oiva keino, kehuu Sami Rajala.

Comatecin kokeneiden suunnittelijoiden ammattitaitoa jaetaan aktiivisesti tuoreille osaajille, jotka hyötyvät myös konsernin sisäisistä koulutusmahdollisuuksista.

Paikkariippumaton työ mahdollistaa laajan suunnittelijaverkoston hyödyntämisen

Comatec tarjoaa suunnittelupalveluita lukuisilta paikkakunnilta Suomessa sekä Virossa, Romaniassa, Puolassa ja Ruotsissa.

– Esimerkiksi Romaniassa meillä on pitkät perinteet, onhan paikallinen tytäryhtiömme perustettu jo vuonna 2004. Romaniassa meidän on helppo houkutella osaavaa väkeä, sillä pystymme tarjoamaan konsernin joustavat työehdot liukuvine työaikoineen ja etätyömahdollisuuksineen myös paikallisille työntekijöillemme. Työt koordinoidaan aina suomalaisten pääsuunnittelijoidemme kautta, Rajala kertoo.

Myös Rauten projekteihin suunnittelutyötä tehdään tasapuolisesti useista Comatecin toimipisteistä.

Rauten Executice Vice President Petri Strengell pitääkin Comatecin kykyä tarjota resursseja eri maista erinomaisena asiana.

– Meille suunnittelijan paidan värillä tai logolla ei ole merkitystä, osaamisella on. Globaalina yrityksenä meille on luontaista toimia kansainvälisissä verkostoissa, ja tietoliikenneyhteyksien kehittyessä sijainnin merkitys vähenee entisestään, Strengell jatkaa.

– Samaa voi sanoa kielitaidosta – on hienoa, että voimme niin Rautella kuin Comatecillakin työllistää myös kansainvälisiä osaajia. Tärkeintä on löytää omaa toimintaamme parhaiten tukevat resurssit, Tiusanen lisää.

Avoimuus on yhteistyön perusta

Ari-Pekka Tiusanen kuvaa Comatecia strategiseksi kumppaniksi, jonka kanssa tiivis yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Tänä päivänä yritys tarvitsee huippuosaamista menestyäkseen. Uskon vahvasti, että yhdessä Comatecin kanssa pystymme turvaamaan suomalaisen suunnitteluosaamisen saatavuuden jatkossakin, ja sitä kautta kehittymään ja menestymään globaaleilla markkinoilla, hän toteaa.

Myös Comatec Industrial and Marine Oy:n toimitusjohtaja Marko Pennanen pitää yhteistyötä tärkeänä ja arvostaa erityisesti rautelaisten ennakkoluulotonta suhtautumista uusiin käytäntöihin ja toimintamalleihin.

– On selvää, että yhteistyömme toimii, kun löydämme molempia osapuolia hyödyttäviä toimintamalleja. Avoin ja aktiivinen keskustelu auttaa meitä onnistumaan siinä, hän sanoo.

 

Teksti: Marianne Valta

RAUTE LYHYESTI – Making Wood Matter
Raute toimii puutuoteteollisuuden kestävän tulevaisuuden partnerina. Teknologiamme kattavat erilaiset tuotantoprosessit sekä niitä tukevat digitaaliset ja analysaattoriratkaisut teollisesti valmistetuille puutuotteille. Lisäksi tarjoamme kokonaisvaltaiset palvelukonseptit varaosista säännölliseen huoltoon sekä tuotannon modernisointeihin. Innovatiiviset teknologiamme, ohjelmistot ja palvelukonseptit suunnitellaan tukemaan tehokasta luonnonvarojen käyttöä asiakkaidemme tuotannossa. Raute on maailman ainoa kokonaistoimittaja, joka tarjoaa koko tehtaan kattavia teknologiaratkaisuja viilun, vanerin ja LVL:n tuotantoon. Rauten pääkonttori ja suurin tuotanto sijaitsee Lahdessa. Muut tuotantolaitoksemme ovat Kajaanissa, Vancouverissa Kanadassa, Changzhoussa Kiinassa sekä Pullmanissa Washingtonin osavaltiossa USA:ssa. Lisää Rautesta www.raute.com.

Comatec Industrial and Marine Finland

Sami Rajala

Mechanical design

Business Unit Manager

+358 50 531 9995