Asiantuntemuksella laadittu varaosadokumentaatio tukee liiketoiminnan tavoitteita

Comatec Tomi Salmivuori Mari Hautala

Luotettava, luettava ja ajan tasalla oleva varaosatieto on tärkeä osa tuotteen laatua – se tehostaa ja nopeuttaa varaosamyyntiä, sujuvoittaa huolto- ja kunnossapitopalveluita sekä parantaa asiakaskokemusta palveluketjun kaikissa vaiheissa. Uudistunut varaosadokumentoinnin kokonaisuus täydentää Comatecin jo ennestään monipuolisia asiantuntijapalveluita.

Comatecin tarjoamien varaosadokumentoinnin palveluiden lähtökohtana on asiakkaan yksilöllinen tarve. Projektipäällikkö Mari Hautala kertoo, että palvelu räätälöidään aina asiakkaan tavoitteisiin, aikatauluun ja budjettiin sopivaksi.

”Voimme esimerkiksi auttaa parantamaan dokumentaatioprosesseja, valitsemaan sopivat dokumentointityökalut tai toimittaa valmiin dokumentaation yhdessä sovitun mukaisesti. Palvelemme joustavasti niin paikallisia pk-yrityksiä kuin globaaleilla markkinoilla toimivia suuryrityksiäkin, eikä asiakasyrityksen toimialakaan rajoita varaosadokumentoinnin palveluiden hyödyntämistä millään tavalla,” hän sanoo.

Helppokäyttöinen varaosakirja tukee liiketoiminnan tavoitteita

Varaosaliiketoiminnan merkitys Comatecin asiakasyrityksissä on viime vuosina kasvanut, ja sen vuoksi myös Comatecissa päädyttiin uudistamaan varaosadokumentoinnin palvelukokonaisuutta.

”Varaosien helppo ja nopea saatavuus nähdään tänä päivänä olennaisena osana koneiden ja tuotantolinjojen ammattimaista kunnossapitoa, elinkaaren hallintaa ja jopa yrityskuvaa. Asiantuntijoidemme avulla asiakkaamme löytävät omaa asiakaskuntaansa parhaiten palvelevat tavat esittää varaosatietoa ja siten tukea oman liiketoimintansa ja erityisesti jälkimarkkinointinsa kehittämiseen,” Mari Hautala lupaa.

Comatec voi toimittaa valmiin dokumentaation joustavasti asiakkaan tarpeiden mukaan – oli se sitten paperikuvasto, PDF-tiedosto tai sähköinen varaosakirja. Sähköisten varaosakirjojen suosio lisääntyy kaiken aikaa, sillä niitä on helppo päivittää ja hakutoiminnon ansiosta myös kätevä käyttää. Sähköinen varaosakirja on myös integroitavissa asiakkaan verkkokauppaan ja samasta käyttöliittymästä voidaan jakaa tarvittavat käyttö- ja huolto-ohjeet.

”Varaosadokumentaation keskeisiä elementtejä ovat sisällön selkeys, luettavuus ja varaosien tunnistamisen helppous. Teknisessä toteutuksessa huomioimme erityisesti mahdolliset kieliversiot ja tuemme asiakasta myös nimikkeiden määrittelyssä. Yhtenäinen, tuotteen koko elinkaaren huomioiva nimikkeistö sujuvoittaa palveluprosessia merkittävästi ja asiantuntijoidemme avulla nimikkeistö voidaankin harmonisoida toimivaksi aina toiminnanohjausjärjestelmästä varaosakirjaan saakka,” Mari Hautala sanoo.

Monipuolista toimialaosaamista

Comatecin varaosadokumentoinnin palveluista vastaa laajan toimialatuntemuksen omaava kokenut tiimi. Hautalan mukaan monipuolisuus tekee tiimistä ainutlaatuisen.

”Meitä on niin insinöörejä kuin humanistejakin, mutta yhteistä meille on intohimo laadukkaasti ja asiakaslähtöisesti toteutettuun varaosadokumentaatioon. Vuosien varrella olemme poimineet parhaita paloja erilaisista dokumentointikäytännöistä lukuisilla toimialoilla ja hyödynnämme kertynyttä tietotaitoa nyt asiakkaidemme hyväksi. Vahvuuksiimme kuuluu myös rohkeus haastaa asiakasta tarkastelemaan omia prosessejaan kriittisesti ja ehdottaa uusia, mielestämme toimivia ratkaisuja,” hän summaa.

Mari Hautala kertoo, että onnistuneet projektit johtavat parhaimmillaan pitkäkestoiseen yhteistyöhön asiakasyrityksen kanssa.

”Varaosadokumentaatio ei ole vain visuaalinen lopputuote vaan keskeinen osa asiakkaan prosesseja – myynnin lisäksi laadukas dokumentaatio tuo lisäarvoa esimerkiksi kokoonpanoon, koulutukseen tai huolto- ja kunnossapitotoimintaan. Pitkäkestoisissa kumppanuuksissa löydämme aina uusia tapoja kehittää ja kehittyä, ja se on ainakin oman työni suola,” hän sanoo.

 

Teksti: Marianne Valta
Kuva: Tommi Karjalainen