Digitaalinen telinekortti

– Uuden sukupolven ratkaisu rakennustelineiden tarkastukseen

Rakennustyömailla on tarkastettu rakennustelineitä vuosikymmeniä työturvallisuuden turvaamiseksi. Tarkastus on hoidettu aiemmin paperilapuilla. Kun jotain ikävää on tapahtunut, on ollut ongelmia todistaa, että teline on ollut käyttökuntoinen, koska laput ovat saattaneet irrota ja hävitä. Suurilla työmailla telineitä on paljon ja niitä myös katoaa jäljettömiin silloin tällöin. Niinkin on joskus käynyt, että hukassa ollut teline on löytynyt vuosien kuluttua siilosta huollon yhteydessä.

Digitaalinen toteutus

Cronoksen HSE-Valvojapalvelusta vastaava Joni Mäkelä sai työmaalla idean telinetarkastuksen muuttamisesta digitaaliseksi. Tämän perusteella toimitusjohtaja Jarkko Tiihonen tuli esittämään idean Comatec Automationiin. Idean ja keskustelujen pohjalta asiaa lähdettiin edistämään ja lopulta Cronokselle suunniteltiin digitaalinen telinekorttijärjestelmä laitteineen avaimet käteen -kokonaisratkaisuna.

Suunnittelu sisälsi laitteen mekaniikka-, elektroniikka- ja tuotantosuunnittelun. Lisäksi projektissa toteutettiin Android-pohjainen kännykkäsovellus, pilvipalvelu ja siihen liittyvän selainkäyttöliittymän suunnittelu. Kokonaistoimitus sisälsi laitteen ja softan käyttövalmiina tuotteena asiakkaalle.

– Yhteistyö Comatec Automationin kanssa on ollut todella sujuvaa ja on ollut hienoa rakentaa ainutlaatuista tuotetta heidän kanssaan. Järjestelmä kääntyy helposti vaikka mihin, joten pystymme kehittämään vastaavia laitteita ja järjestelmiä kymmeniin eri kohteisiin. Lähinnä asiakkaan mielikuvitus on rajana. Toistaiseksi ei ole tullut vastaan asiaa, jota Cronos ja Comatec Automation ei ole saanut tehtyä, Jarkko Tiihonen toteaa.

Miten digitaalinen tarkastus toimii?

Työmaalla tarkastaja avaa puhelimensa sovelluksen ja kirjautuu siihen henkilötiedoillaan. Näin tiedetään, kuka on suorittanut tarkastuksen. Tarkastaja lukee sovelluksella telineeseen kiinnitetyn digitaalisen kortin NFC-tunnisteen. Tämä toimii samalla tavalla kuin kauppojen lähimaksu. Teline on tarkastettava seitsemän päivän välein. Digitaalisen telinekortin numeronäyttö kertoo, montako päivää on aikaa seuraavaan tarkastukseen. Kun aika on ylittynyt, laite vilkkuu käyttökiellon merkiksi.

Tarkastaja voi hyväksyä, hylätä tai kommentoida tietoja. Kaikki tiedot tallentuvat pilveen, josta ne voidaan myöhemmin lukea helposti napin painalluksella selainkäyttöliittymällä. Pilvestä saadaan täsmälliset tiedot tarkastuksen suorittajasta, aika milloin tarkastus on tehty sekä telineen tarkat tiedot, sen tyyppi, painoluokka, valokuvat ja sijainti. Sijainti saadaan paikannuksella. Näin teline ei voi enää olla kadoksissa.

Hyödyt

Digitaalinen telinekorttijärjestelmä lisää työturvallisuutta poistamalla väärinkäytöksen mahdollisuuden, Vastuukysymykset ovat selviä, koska tekijöiden henkilöllisyydet ja tapahtumien ajankohdat ovat tallessa yhdessä varmennetussa järjestelmässä. Työn seuranta tehostuu ja kaikista työturvallisuuteen ja laskutukseen liittyvistä toimista jää jälki reaali-aikaiseen järjestelmään.

– Koska laitteen avulla pystytään todentamaan tarkastustiedot sadasosan tarkkuudella, ovat vakuutusyhtiöt olleet erittäin kiinnostuneita laitteesta, toteaa Jarkko Tiihonen.

– Laitteesta on tullut paljon kyselyjä ulkomaita myöten. Suunnittelemme jo seuraavaa laitetta isolle Ruotsalaiselle pörssiyritykselle.

– Rakennustelineitä vuokraaville yrityksille avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi laskutuksessa, kun voidaan laskuttaa käytön mukaan. Hävikki myös pienenee, kun tiedetään, missä telineet ovat. Urakoitsijan on helppo seurata, mitä telineitä on rakennettu, mitkä ovat varastossa sekä mitä rakennetuista telineistä on veloitettu.

TEKSTI: TAINA SYRJÄNEN
KUVAT: CRONOS