Insinööritoimisto Comatec Oy 35 vuotta

Yhden miehen konttorista lähes 600 henkeä työllistäväksi monialaosaajaksi

Maaliskuussa 1986 perustettu Comatec Groupin emoyhtiö Insinööritoimisto Comatec Oy täyttää 35 vuotta 24.3.2021. Vuosien aikana yhden miehen piirustuslaudan ympärille rakentuneesta yhtiöstä on kasvanut neljässä maassa ja 20 paikkakunnalla toimiva konserni. Erityisesti materiaalinkäsittelyjärjestelyjen ja teollisuuden koneiden suunnittelun ympärille alkuvaiheessa keskittynyt yhtiö on nykyisin mukana monessa Tampereen Ratikasta monikansalliseen ITER-fuusioreaktorihankkeeseen. Yrityksen toimitusjohtajana toimii edelleen yrityksen perustaja Aulis Asikainen.

Maailma on muuttunut – ja Comatec sen mukana

Comatec ja osaaminen, johon yhtiössä on fokusoitu, on elänyt ja muovautunut maailman muutoksen ja teknologian kehittymisen mukana. Vuosikymmeniin on mahtunut suunnittelutyön muuttuminen piirustuslaudoilta koneille ja 2D-suunnittelusta 3D-maailmaan. Asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet tavanomaisesta kone- ja laitesuunnittelusta monimuotoisemmiksi. Tällä hetkellä ajankohtaisia asiakkaiden omalla teknologian muutosmatkalla ovat digitalisaation tuomat mahdollisuudet, kestävän kehityksen vaikutukset mm. kiertotalouteen sekä koneiden ja ajoneuvojen sähköistymiseen.

Comatecin keskeisenä keinona asiakkaille tarjottavan osaamisen kasvattamiseen ovat olleet yrityskaupat. Näitä yhtiö on vuosien varrella tehnyt lähes neljäkymmentä – eikä tahti ole hiljentymässä tulevaisuudessakaan. Konsernin tavoitteena on työllistää jopa 750 henkilöä vuoteen 2024 mennessä.

Toimitusjohtaja Aulis Asikaisen (istumassa vasemmalla) lisäksi kuvassa joukko yli 30 vuotta talossa olleita (vasemmalta oikealle): Alpo Asikainen, Juha Liemola, Marko Alanen (istumassa oikealla), Aaro-Matti Castrén, Juha Marjanen

Selviytymisen taito – katse on tiiviisti tulevassa

Korona muutti myös Comatecin ja koko konsernin suuntaa hetkellisesti. Korona vei vuoden 2020 budjetoidusta liikevaihdosta vajaat 20 %. Alkurysäyksen jälkeen toiminta saatiin sopeutettua nopeasti ja etätyöhön siirryttiin asiakkaiden tahdissa, ja nyt kuluva vuosi näyttää jo varovaisen positiiviselta.

Toimitusjohtaja Aulis Asikaisen mukaan yhtiö näyttää selviävän kohtuullisen pieni vaurioin, koska merkittävistä murrosvaiheista on selvitty aikaisemminkin – ja niistä on otettu opiksi.

– Marraskuun 1991 devalvaation jälkeen työt loppuivat viikossa, mutta pari isoa kotimaista asiakasta piti yhtiön pinnalla.

– Toinen rysäys koettiin syksyllä 2008 Investointipankki Lehman Brothersin kaaduttua. Sen ei pitänyt vaikuttaa mihinkään meidän liiketoimintaympäristössä, mutta vaikutukset näkyivät viiveellä projektien loputtua ja asiakkaiden jatkorahoitusten tyrehdyttyä investointimarkkinoiden ollessa täysin pysähtyneinä. Comatec oli tehnyt juuri ison yrityskaupan 130 henkilöstä, kun markkinat pysähtyivät. Omasta pääomasta suli näissä pyörteissä lähes 2 M€ ja lomautettuna oli kolmannes henkilökuntaa.

– Näistä kun selvittiin, selvitään samoilla periaatteilla myös koronasta. Palkat on aina maksettu ajallaan, ja sitä pidän kunnia-asiana, tapahtui mitä tapahtui.

– Olemme jatkossakin korkeatasoisen insinööriosaamisen, erityisesti koneenrakennuksen, automaation ja näitä tukevan erityisosaamisen taitaja, Asikainen summaa yhtiön vaiheita.

FAKTALAATIKKO: Comatec Group

  • Emoyhtiö: Insinööritoimisto Comatec Oy
  • Tytäryhtiöt: Comatec Automation Oy, Deemec Oy, Oucons Oy, Rantotek Oy, Comatec Poland, Comatec Estonia
  • Emoyhtiön omistus: Aulis Asikainen, Petri Leino, Jorma Nordfors
  • Liikevaihto vuonna 2020 (arvio): 39 M€
  • Henkilökunta: n. 580, joista Suomessa 470
  • www.comatec.fi

Comatec Group

Aulis Asikainen

President and CEO

+358 40 050 4021