Maailmantaloudessa on monta epävarmuustekijää

28.1.2019

– Suomella on kykyä kestää tuleva turbulenssi

Työeläkeyhtiön toimitusjohtajan tontilla saa usein toimia yhtenä valtakunnan virallisista oraakkeleista. Tulevaisuutta luotaamaan Varman toimitusjohtaja Risto Murto päätyi myös vieraillessaan Comatecissa tammikuun lopulla.

Työeläkevakuutusyhtiön vinkkelistä tarkastellen vuoden 2019 alun merkittävimmät signaalit ovat jo tuttuja otsikoista meillä ja maailmalla. Huippusuhdanne on takanapäin, ja erityisesti Saksassa ja euroalueella kasvu on hiipumassa. Kauppasota ja Brexit tuovat omat epävarmuutensa talouteen. Lamasta ei kuitenkaan puhuta ja korkojen nousua ei ole näkyvissä.

Kiina on kaikille kysymysmerkki
– Yhdysvalloissa vasta heräillään muutokseen

Murron mukaan Kiinan talouden tilanne vaikuttaa globaalisti, vaikka kukaan ei vielä pysty ennustamaan täysin miten. Kiina on ollut vaihtotaseen osalta ylijäämäinen suhteessa muihin maihin. Tämä ylijäämä on sulanut pois. Nettomääräisesti Kiina ei ole kuitenkaan velkaantunut ja investointiaste on edelleen korkea. Suunta on alaspäin, muttei niin paljon kuin normaalisti tässä kehitysvaiheessa. Osa sektoreista on hyvin velkaantuneita ja koko kansantalouden bruttovelat ovat korkeita.

– Kaikki tämä tiedetään, mutta kyky sanoa milloin Kiinan mahdollinen kupla räsähtää on erittäin heikko.

– Aina ennen nämä on päätynyt johonkin krapulaan. Investoidaan, investoidaan ja otetaan sisäistä velkaa. Sehän on selvää, että jossain vaiheessa kasvu hiipuu. Rakenteet on rakennettu valmiiksi. Mutta onko se viisi vai kymmenen vuotta, on mahdotonta ennustaa, Murto pohtii.

Yhdysvalloissa on vielä kohtalaisen toinen tunnelma. Teollisuus tulee alas, mutta mittavien verohelpotusten ansiosta talous ja etenkin kuluttajat ovat vielä voimissaan. Kauppataseen alijäämä on kuitenkin iso ja Yhdysvallat on poliittisesti sekavassa tilanteessa.

– Trump on tweetannut presidenttinä kaksi vuotta, mutta sillä on ollut vain vähän todellista vaikutusta. Seuraavat vuodet ovat kuitenkin sekavia, ja Trumpin lähtöä seuraava jälkipotku voi vaikuttaa vielä pitkään. Kestää aikaa, että Amerikan kokoinen valtio käsittelee tämän myllerryksen.

Vaikka maailmalla puhaltavat varovaisuuden tuulet, Murto ei näe Suomen tilannetta yhtä negatiivisena.

– Suomen teollinen nyrkki on hyvin johdettu ja voimissaan. Muutoksia tulee, mutta suomalaiset ovat kyllä voittajia. Ei ole mitään syytä olla pessimistinen. Teollisuuden rakenteellinen kannattavuus on tänä päivänä aivan eri tasolla kuin menneinä vuosina, ja tämä vaikuttaa suoraan kykyyn kohdata vaikeuksia. Lisäksi meillä on useita elinvoimaisia aloja, jotka vahvistuvat suhdanteista riippumatta.

TEKSTI: MARIA UURTO
KUVA: TAINA SYRJÄNEN