Virtualisointi sujuvoittaa 3D-suunnittelua Comatecissa

Suomen johtavien suunnittelutoimistojen joukkoon kuuluvalla Comatecilla tehdään sujuvaa yhteistyötä monen osapuolen kesken, tietoturvallisesti ja sijainnista riippumatta. Asiantuntijat käyttävät palvelimelle asennettua 3D-ohjelmistoa omilta koneiltaan Citrixin työpöytävirtualisointia hyödyntäen.

Tuottava työ

– Olemme tehneet Atean kanssa ajan mittaan paljon yhteistyötä ja erään kerran tuli puheeksi myös 3D-ohjelmistojemme sovellusvirtualisointi. Olimme aluksi melko varauksellisia, sillä tietoliikennekaistan kapasiteetti ei riittänyt vanhemman sukupolven ratkaisuille, joita kokeilimme. Nyt tämä ensimmäinen, tiettyyn projektiin Atean ja Citrixin kanssa toteutettu ratkaisu kuitenkin vakuutti niin paljon, että jatkossa työpöytävirtualisointi varmaankin tulee meillä lisääntymään, Comatecin it-päällikkö Juha Marjanen sanoo.

– 3D-sovellusten virtualisointiratkaisut ovat ottaneet huikeita harppauksia viime aikoina. Virtuaalisten sovellusten ja työpöydän käyttö poistaa monta ongelmaa 3D-suunnittelutyön arjesta sekä säästää ylläpito- ja laitekustannuksissa, sanoo Atean Solution Manager Olli Kinnunen.

Muuttoliike konesaliin

3D-ohjelmistojen käyttöön vaaditaan tehokas työasema ja siihen erittäin korkealuokkainen näytönohjain. Laitevaatimuksien lisäksi päänvaivaa aiheuttavat projektit, joissa saman 3D-aineiston kanssa työskentelee monta asiantuntijaa eri yrityksissä ja eri paikkakunnilla. Bittejä on siirretty paikasta toiseen jopa muistitikulla kuriirin kyydissä.

– Virtualisoinnilla on mahdollista parantaa tietoturvaa huomattavasti. Esimerkiksi tiedon lataamista käyttäjien omille koneille voidaan rajoittaa tai estää. 3D-ohjelmistojen virtualisointi mahdollistaa työtekijän siirtymisen toiseen asiakasympäristöön ilman asennus- tai muutostarpeita työaseman ohjelmistoihin. Työtä voi työaseman vikaantuessa jatkaa heti millä tahansa muullakin työasemalla. Työntekijät eivät meillä ole käytännössä huomanneet eroja siinä, pyörittävätkö suunnitteluohjelmaa ja tietoa omalta koneeltaan vai virtuaaliympäristöstä, Marjanen kertoo.

– Käytännössä kaikki sujui suunnitellusti ja ratkaisu on myös lunastanut kaikki lupaukset. Nyt vasta, kun tämän on nähnyt käytännössä, olemme osanneet alkaa miettiä tulevaisuutta ja sitä, millä muillakin tavoilla tämä voisi muuttaa työn tekemistä meillä, Juha Marjanen kiteyttää.