Comatec Group osallistui Nor-Shipping -messuille

Comatec Group esitteli meriteollisuuden sähkö- ja automaatiosuunnitteluosaamistaan Oslon lähellä Lillestrømissä pidetyillä kansainvälisillä meriteollisuuden Nor-Shipping 2017 -messuilla. Kyseinen tapahtuma on järjestetty jo 50 vuoden ajan. Osastomme sijaitsi Finland Pavilionissa yhdessä muiden suomalaisten yritysten kanssa.

Nor-Shipping on toiminnantäyteinen tapahtuma, joka houkuttelee merenkulun keskeisiä toimijoita eri puolilta maailmaa 80 eri maasta – yhteensä noin 30 000 näytteilleasettajaa ja vierailijaa. Johtavien merenkulun toimijoiden läsnäolo tekee Nor-Shippingista arvostetun areenan verkostoitumiselle. Tapahtuma oli tänä vuonna laajin tähän asti järjestetyistä ja näytteilleasettajia oli 48 maasta. Uutuutena messuilla oli esillä startup yritysten esittelyalue (Hyperloop, puhtaan energian tuotantomenetelmät yms.). Arctech Helsinki Shipyard telakka julkaisi messujen yhteydessä aiesopimuksen Peace Boat organisaation kanssa sovitusta Ecoship risteilijästä (60 000 GT, 2000 matkustajaa ja 750 hyttiä, luovutus keväällä 2020).

Arvokkainta antia Comatecille oli messujen matchmaking-tapahtuma, jossa tavattiin tehokkaasti lyhyessä ajassa potentiaalisia asiakkaita. Tiettyjen yritysten kanssa on jatkettu keskustelua tulevista projekteista messujen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan kansainvälinen laivanrakennusteollisuus on mielenkiintoisessa tilanteessa. Risteilyaluksia rakentavat telakat ovat päässeet nauttimaan jopa vuosiin 2024-2026 ulottuvista tilauskannoista. Risteilijämarkkinalla on nyt tilaa uusille toimijoille. Tätä pyrkivät hyödyntämään useissa eri maissa toimivat telakat, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta risteilijöiden rakentamisesta. Toisaalta esimerkiksi Norjassa on raakaöljyn hintatason takia paljon öljy- ja kaasuteollisuuden tukikalustoa satamissa ilman töitä, mikä on johtanut siihen, että norjalaiset telakat ovat hakeneet korvaavia tilauksia muilta toimialoilta, muun muassa kalanjalostusteollisuudesta. Myös risteilijöiden ja matkustaja-alusten rakentaminen on lisääntynyt Norjassa.